Lattian asennukset

Lattia, tärkeä osa kotia

Lattia joutuu kodin sisätiloista kaikkein kovimmalle kulutukselle. Lattioilla kävellään likaisin, hiekkaisin kengin, tavaroita siirrellään ja vedetään lattioita pitkin, lattialle tippuu tavaroita, nesteitä ja ruokaa. Lattioita myös imuroidaan ja luututaan eniten.

Lattioilta vaaditaan kestävyyden lisäksi myös ulkonäköä, helppohoitoisuutta, äänettömyyttä, helppoa asennettavuutta jne. Lattiat ovat tärkeä osa asunnon sisustusta.

Jos talon alusrakenteet ovat kunnossa, eikä tarvita lisäeristystä, tai lattialämmitysputkistoa, alusta on suora, eikä muuta koko materiaalin poistamistarvetta ole, on edullista kunnostaa vanha pintamateriaali. Puulattian saa uuteen uskoon hionnalla ja lakkauksella/maalauksella. Myös parketti on hiottavissa ja uudelleen vahattavissa, tai lakattavissa. Jos muovimatto on kulahtanut, se kannattaa repiä kokonaan irti ja vaihtaa joko uuteen muovimattoon, tai vaihtaa vaikka laminaattiin, tai parkettiin ja kosteissa tiloissa laattaan.

Lattiaremonttia suunniteltaessa on hyvä tutustua materiaalivaihtoehtoihin ja kysyä sitten lisätietoja esim. remontin suunnittelijalta, tai lattiaremontteja tekeviltä yrityksiltä. Asiantuntija osaa neuvoa, mikä materiaali sopii perheen tarpeisiin parhaiten.

Lattian uusiminen nostaa asunnon arvoa

Huoneistoremontti Oulu

Lattiaremontti nostaa aina asunnon arvoa, sillä se on yksi tärkeimmistä kodin pintaremonteista. Esimerkiksi kylpyhuone, jossa on vanha muovimatto lattiassa ja kylpyhuone, jossa on uusi kaakelointi, ovat asunnon myyntitilanteessa eri luokkaa.

Laadusta ei kannata tinkiä, koska parhaassa tapauksessa kestävä lattiamateriaali pysyy hyvänä vuosikymmeniä tai kauemminkin, kun taas huonon lattian voi joutua uusimaan jo muutaman vuoden kuluttua. Lattiapintojen materiaalivalinnoilla voi nostaa mielikuvaa koko asunnosta.

Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia kodin pintoja myös kokonaisuutena. Kaikissa kuivien tilojen huoneissa voi käyttää samaa materiaalia, mutta usein on kuitenkin järkevintä valita materiaali huoneen käyttötarkoituksen, kulutuksen ja perheen mukaan. Lattiaremontti on siinä mielessä asumisen kannalta mukava, että sen voi tehdä huone kerrallaan, eikä tarvitse koko asuntoa laittaa kerralla mullin mallin.

Lattia-asennukset alk. 15€/m2 (lukkopontilliset, kelluvat lattiat)

Lattian alustan suoruus

Huonetilojen lattioissa pyritään mahdollisimman tasaiseen lopputulokseen lattian alusrakenteen avulla. Huolellisuus on tärkeätä, sillä itse materiaalilla ei enää vinouksia ja möykkyjä korjata.

Alustan on oltava vaakasuora, kallistumaa saisi olla vain 1,5mm/m, eikä kuoppia tai kohoumia sallita. Tasaisuusvaade vaihtelee materiaalista riippuen. Jäykät materiaalit, kuten lautaparketit, laminaatit ja isot laatat sallivat suurempia epätasaisuuksia. Muovimatot taas vaativat alustaltaan tarkkuutta, sillä epätasaisuus näkyy helposti. Laattalattian alustana epätasaisuus rikkoo helposti laatan, tai laatta voi irrota jollei koko laatta ole kunnolla kiinni alustassaan.

Materiaali tilan ja kulutuksen mukaan

KOVIMPAAN KULUTUKSEEN KESTÄVÄ LAATTA

 

Yleisimmin laatoitettuja lattioita on pesu- ja saunatiloissa, kodinhoitohuoneessa, eteisessä ja keittiössä. Lattialämmityksen yleistyessä myös muihin tiloihin yhä useammin valitaan kivilattia. Saunassa ja pesutiloissa sekä kodinhoitohuoneissa eli tiloissa, joissa käytetään paljon vettä, vaaditaan pohjatyössä huolellista vedeneristystä. Useimmiten näihin tiloihin kannattaa valita laatta, joka ei ole liukas.

Eteistilat joutuvat varsinkin lapsiperheissä myös kovalle koetukselle. Laatta ei helppohoitoisuutensa vuoksi ole ollenkaan huono valinta eteiseen ja tuulikaappiin, sillä jalkineissa ja ulkovaatteissa kulkeutuu lattialle vettä, hiekkaa ja likaa. Lattialaatat ovat joko poltettuja, tai puristettuja, kooltaan ja väreiltään hyvinkin erilaisia.

Märkätiloissa käytetään usein pientä laattakokoa. Tämä johtuu paljolti lattiakaatojen laatoituksen helppoudesta, jolloin pienemmät laatat kantavat koko alaltaan ja lattiapinnasta tulee kestävä. Isot laatat soveltuvat suorille, isoille pinnoille. Portaille ja kylmille terasseille valitaan pakkasenkestävä laatta, jolloin myös kiinnitys- ja saumalaastien tulee olla säänkestäviä.

PARKETTI ON AJATON VALINTA

 

Parketit voidaan jakaa uiviin ja liimattaviin parketteihin. Uivat parketit ovat joko lauta- tai palaparketteja, jotka on pontattu jokaiselta sivulta. Näiden rakenne on monikerroksinen, hiukan vaneria muistuttava, joten niiden kosteuseläminen on vähäistä. Pinnan puulajivalikoimassa suosituimpia ovat tammi, saarni, pyökki ja kotimainen koivu. Muita puulajeja ovat esim. vaahtera, pähkinä, Merbau, mänty ja lehtikuusi. Pintojen kovuus riippuu puulajista siten, että tammi on kovin ja mänty pehmein.

Parketin asennusta varten sen alle asennetaan alusmatto ja palaset käytettäessä lukkoponttiparkettia painetaan toisiinsa kiinni. Parketit ovat valmiiksi lakattuja, joten valmista lattiapintaa syntyy nopeasti. Kulumisen jäljet voidaan vuosien mittaan hioa ja lattia lakata tarvittaessa 1–2 kertaan.

Parketin asennus onnistuu myös liimaamalla. Liimattaviin parketteihin kuuluvat mosaiikki- ja sauvaparketit ovat nykyään harvemmin käytettyjä. Nämä täysin massiivipuiset palat liimataan alustaansa kiinni, kitataan, hiotaan ja lakataan. Lakkoina käytetään joustavia, hyvin kulutusta kestäviä parkettilakkoja. Liimattavat parketit voidaan hioa ja lakata useampaan kertaan korjattaessa pinnan kuluneisuutta.

LAMINAATTI KAIKKEIN SUOSITUIN

 

Laminaatin suosion tärkeimpinä syinä ovat erittäin hyvä kulutuksen ja iskun kestävyys, mutta myös helppo asennettavuus ja edullisuus sekä todella runsas valikoima. Pintakuvioina ovat yleisimmin puujäljitelmät ja niitä saa myös esim. kaakelilaattoja jäljittelevinä.

Kovuusaste valitaan rasituksen mukaan. Nykyään valtaosa laminaateista on niin kutsuttuja taittolukkoliitoslaminaatteja, jotka asennuksessa liitetään toisiinsa noin 45 asteen kulmassa ja painetaan vasten lattiapintaa. Lopuksi päätypontti napautetaan kiinni.

Lattian asennus Oulu Room Boom

VINYYLILATTIA ON HILJAINEN JA KESTÄVÄ LATTIAVAIHTOEHTO, JOKA SIETÄÄ MYÖS KOSTEUTTA

 

Vinyylilattialla on lukuisia myönteisiä ominaisuuksia, jonka vuoksi se soveltuu erinomaisesti lukuisiin tiloihin ja käyttötarkoituksiin. Vinyylilattia mahdollistaa rauhallisen tilan luomisen. Vinyylilattia on hiljainen ja vaimentaa ja ehkäisee lattiasta kuuluvaa kopinaa tehokkaasti. Tästä syystä se on erinomainen lattiavaihtoehto esimerkiksi kerrostaloihin, koska se vähentää muihin asuntoihin kuuluvia askelääniä. Vinyylilattia kestää hyvin kosteutta, jonka vuoksi se soveltuu hyvin käyttöön myös keittiöön tai eteiseen, jossa perinteiset lattiamateriaalit ovat roiskeiden myötä koetuksella.

Vinyyli on ominaisuuksiltaan myös lämmin lattiamateriaali, joten se sopii hyvin esimerkiksi lastenhuoneen lattiaksi, jolla on mukavaa ja turvallista leikkiä eikä lattian naarmuuntumisesta tarvitse huolehtia. Onko kodissasi lemmikki? Tällöin kannattaa valita vinyylilattia juuri sen kestävyyden vuoksi. Lattian pintamateriaalin ansiosta lemmikkien kynnet eivät pääse naarmuttamaan lattian pintaa ja hyvin pidettynä lattia pysyy hyvänä pitkään myös lemmikkitalouksissa. Lisäksi vinyylilattia on helppo pitää puhtaana, joka lisää lattian käyttöikää, kun lika lähtee vaivattomasti lattian pinnasta eikä jätä lattiaan pidempiaikaisia jälkiä.

Vinyylilattian asennus käy vaivattomasti

 

Vinyylilattian asennus on helppoa eikä asennuksessa ole välttämätöntä käyttää leikkuria, sillä lankut voidaan leikata halutun kokoisiin pätkiin mattopuukon avulla. Mattopuukon avulla on mahdollista tehdä myös pätkien tarkempaa muotoilua. Asennusta tehdessä on hyvä varmistaa, että alue johon vinyylilattia asennetaan, on täysin kuiva ja tilan lämpötila on asennukseen sopiva. Valikoimastamme löydät kauniit ja kestävät vinyylilankut luonnollisissa ja tyylikkäissä kuoseissa, joiden avulla luot tyylikkään vinyylilattian tilaan kuin tilaan. Etsitkö laminaattia tai parkettia? Voit tutustua muihin lattiamateriaalien vaihtoehtoihin tästä.

Asennus itse vai teetänkö työn ammattilaisella?

Kelluvien lattioiden asennus on nykyään niin helppoa, että sen voi tehdä itsekin lukemalla kyseisen lattiatyypin asennusohjeet. Laminaattilattiat, vinyylilattiat ja suurin osa parketeista asennetaan yleensä kelluviksi, silloin niitä ei tarvitse ruuvata, naulata eikä liimata. Suorakulmainen huone, suoralla aluslattialla, on tee se itse -henkilölle suhteellisen helppo asennettava.

Mutta kaikki huoneet eivät ole täydellisiä. Joskus voidaan tarvita runsaasti alustan valmistelutöitä ja aluslattian parantamis- tai asentamisosaamista. Huoneessa voi myös olla runsaasti kulmia ja nurkkia. Silloin voi tulla tarpeeseen kutsua ammattilainen asentamaan lattia. Amatöörin voi olla vaikea saada lattialistoja kunnolla paikoilleen. Se ei tietenkään ole mahdotonta. Tutustu ohjeisiin ja mieti, haluatko tehdä lattian asennuksen itse. Jos et, käytettävissä on taitavia lattia-asentajia, jotka tietävät, mitä täytyy tehdä ja mitä vaaditaan.

Kun ammattilainen asentaa lattian, työ sujuu yleensä nopeammin. Ammattilaiselta löytyy myös sopivat työkalut asennukseen ja kaiken lisäksi asennukselle annetaan takuu. 

Oletko uudistamassa kotiasi?

Toteutamme kaikenlaiset kodin remontit suunnittelusta asennukseen saakka.
Työskentelemme asiakasta kuunnellen ja kotia kunnioittaen.